Gidsbezoeken Middelbare School

Gidsbezoeken Middelbare School

  • Duur: 1u30
  • Prijs: 70 euro per groep voor een bezoek tijdens de week (80 euro in het weekend) + 3 euro per jongere
  • Voorwaarden: reservatie verplicht uiterlijk 3 weken voor de gekozen datum
salle 14-18
Algemene rondleiding

Het museum heeft meer dan 100.000 collectiestukken: onmogelijk om die in anderhalf uur allemaal te bekijken. Deze rondleiding geeft u een overzicht van onze zalen en collecties aan de hand van onze absolute  topstukken! 

Groepsgrootte: maximaal 25 jongeren

Salle historique
België in de 19e eeuw

De 19e eeuw: van de Hollandse periode naar de Belgische revolutie en de geboorte van ons land, met daarna het bewind van Leopold I en zijn zoon Leopold II.

In deze zaal, waar de opstelling bijna onveranderd is sinds de opening van het museum in 1923, ontdek je aan de hand van rijkgevulde toonkasten alles over deze boeiende periode uit onze vaderlandse geschiedenis.

Groepsgrootte: maximaal 25 jongeren

Arms and Armour Gallery
Wapens en Harnassen

Zwaarden en harnassen... deze zaal spreekt meteen tot de verbeelding van jong en oud! Acht eeuwen militaire geschiedenis worden haast tastbaar. Van de uitrusting van ridders tot de eerste vuurwapens: de evolutie van bewapening en bescherming op het slagveld komt hier tot leven. Ontdek daarnaast ook de prachtige jachtwapens of indrukwekkende toernooi-uitrustingen!

Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren

14-18
Eerste Wereldoorlog

De impact die de Eerste Wereldoorlog heeft gehad valt amper te overschatten. Tal van thema's die verband houden met de Grooten Oorlog komen aan bod: het leven in de loopgraven, de uitrusting van de soldaten, de bewapening, de nieuwe technologieën, camouflage, de situatie in bezet België...

Groepsgrootte: maximaal 25 jongeren

hall air
Luchtvaart

De Luchtvaarthal is werkelijk een wandeling doorheen de tijd. Ontdek de zoektocht van de mens naar de verwezenlijking van zijn ultieme droom: vliegen als een vogel. Van 'lichter dan lucht' en de eerste luchtballonnen over de fragiele eerste vliegtuigen, tot de razendsnelle evolutie in de twee wereldoorlogen een hedendaagse toestellen: een eeuw luchtvaartgeschiedenis samengevat op één plek!

Groepsgrootte: maximaal 25 jongeren

14-18
Interbellum

Het Interbellum, de periode tussen het einde van de Eerste Wereldoorlog en het begin van de Tweede Wereldoorlog, is essentieel om alle processen te begrijpen die geleid hebben tot het uitbreken van een nieuwe wereldbrand.

Groepsgrootte: maximaal15 jongeren

Publiek: vanaf het 5de leerjaar

40-45
België bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het dagelijks leven van de Belgen verandert drastisch tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verzet, collaboratie, repressie en tenslotte de bevrijding van in september 1944: de vier woelige jaren onder Duitse bezetting plaatst de Belgische bevolking elke dag opnieuw voor moeilijke keuzes en beslissingen...

Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren

Publiek: vanaf het 5de leerjaar

zaal 40-45
De Belgen in de oorlog

Belgische soldaten vochten ook buiten België aan de zijde van de geallieerden. Zo droegen ze bij aan de overwinning. Sommigen kozen er echter voor om aan de zijde van de Duitsers te vechten....

groepsgrootte: maximaal 15 jongeren (maximaal twee groepen tegelijk)

Vrouwen in de oorlog
Vrouwen tijdens de oorlog

Het leven van heel wat mensen nam een onverwachte en plotse wending bij het uitbreken van de oorlog. Tijdens deze rondleiding hebben we speciale aandacht voor de rol van vrouwen. Ook zij waren strijders en verzetsstrijders, aanhangers van de Nieuwe Orde, gedeporteerden, moeders met kinderen. Ontdek hoe de oorlog ook hun leven veranderde.

Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren (maximaal twee groepen tegelijk)

zaal 40-45
1939-1945: een 'wereld'-oorlog

De Tweede Wereldoorlog was in alle opzichten een echte 'wereld' oorlog. Alle vijf continenten waren er bij betrokken. Tijdens deze rondleiding zie je hoe alle vijf de continenten betrokken geraakten bij het conflict. Sommige hebben de oorlog in eigen land ervaren, anderen waren actief door bijvoorbeeld het leveren van soldaten, wapens of grondstoffen.

Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren (maximaal twee groepen tegelijk)

zaal 40-45
De belangrijkste momenten van de Tweede Wereldoorlog

Tijdens deze rondleiding wordt stilgestaan bij cruciale momenten in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Zo krijg je onder meer uitleg over de Battle of Britain, El-Alamein, Stalingrad, D-Day, het Ardennenoffensief, de Slag om Berlijn en het gebruik van de atoombom.

Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren (maximaal twee groepen tegelijk)

propagande
Propaganda in de Tweede Wereldoorlog

Oorlog wordt niet alleen op het slagveld gevochten en gewonnen. Tijdens deze rondleiding wordt getoond hoe propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog ervoor zorgde dat mensen aangezet werden tot extreme daden.

Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren (maximaal twee groepen tegelijk)

terreur en genocide
De Tweede Wereldoorlog: terreur, vervolging en genocide

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was niemand veilig voor vervolging of terreur: eenvoudige burgers, radicale tegenstanders of raciale vijanden, allen konden ze in de greep van de Nazi's terechtkomen.

Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren (maximaal twee groepen tegelijk)

Tactics of war
De Tweede Wereldoorlog: de technieken en tactieken van oorlog

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog evolueert de manier van oorlogsvoeren. Ontdek hoe verschillende operatiegebieden (lucht, zee, woestijn,...), de klimatologische omstandigheden en de technologische ontwikkelingen zoals radar, encryptie en vliegende bommen het voeren van oorlog hebben veranderd.

Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren (maximaal twee groepen tegelijk)

Civilians WWII
De burgerbevolking op de proef gesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog

De burgerbevolking werd zwaar op de proef gesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft een zware prijs betaald. Zij werden verscheurd door de bezettingsoorlog, geterroriseerd door bombardementen, vervolgd en soms verraden, en uiteindelijk bevrijd na de overwinning van de Geallieerden.

Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren (maximaal twee groepen tegelijk)

Historische zaal
Museologie in het Legermuseum (enkel beschikbaar in het Frans)

Ontdek de museologie van het Legermuseum! Sinds 1923 staan onze collecties opgesteld in het Jubelpark. Deze weerspiegelen de museale visie van meer dan een eeuw: van de bevestiging van uniformen om een stoffen achterwand in de historische zaal tot de huidige touchscreens in de zaal '40-'45.

Groepsgrootte: maximaal 25 jongeren (maximaal twee groepen tegelijk)