Animaties en Workshops Middelbare School

Animaties en Workshops Middelbare School

  • Prijs: 85 euro per groep voor een bezoek tijdens de week (95 euro in het weekend) + 3 euro per jongere
  • Voorwaarden: reservatie verplicht uiterlijk 3 weken voor de gekozen datum
  • Groepsgrootte: maximaal 15 jongeren
propagande
Zeg, propaganda, wat is dat eigenlijk ? (enkel in Frans beschikbaar)

Wat is propaganda? Wat is het doel? En hoe ver kan het leiden? Al deze vragen worden op een ludieke en visuele manier beantwoord via de activiteiten die worden aangeboden in onze rubrieken 'Interbellum' en 'Tweede Wereldoorlog'.

Duur: 1u30

Publiek: 10-14 jaar oud

 

salle 14-18
Er was eens... de Grote Oorlog

De oorlog van '14-'18 wordt interactief verteld aan de hand van puzzels, historische foto's en voorwerpen.

Duur: 1u30

Publiek: 8-12 jaar oud

Vrouwen in de oorlog
Operatie Profiling (tijdelijk niet beschikbaar)

Er is een moord gepleegd in het museum! De inspecteur heeft hulp nodig om het onderzoek op te lossen: hij moet de alibi's van de verdachten controleren, de sporen in de collecties volgen en de dader ontmaskeren.

Duur: 1u30

Publiek: 11-15 jaar oud (maximaal één groep per tijdslot)

zaal 40-45
Kinderen tijdens de oorlog

Opgroeien in oorlogstijd is geen pretje... Hoewel kinderen oorlog op een andere manier ervaren dan volwassenen, voelen ook zij de maatregelen van de Duitse bezetter. Hun schoolboeken worden gecensureerd, ze lijden honger en ondergaan luchtbombardementen. Tijdens deze boeiende animatie ervaart de groep hoe het was om kind te zijn tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog.

Duur: 1u30

Publiek: 8-12 jaar oud (maximaal één groep per tijdslot)

 

 

 

Hall air
Op de vleugels van de wind (tijdelijk niet beschikbaar)

Ready for take off?
'Op de vleugels van de wind' brengt je in hogere sferen. Wanneer steeg het eerste vliegtuig op, welk toestel kan het snelst vliegen en wat is het verschil tussen een bommenwerper en een straaljager? Aan de hand van knutselwerkjes, tekeningen en puzzels vind je een antwoord op al deze vragen. Zo ontdek je op een speelse en actieve manier de wondere wereld van piloten en vliegtuigen.

Duur: 1u30

Publiek: 8-14 jaar oud

 

Historische zaal
Close-uparchieven (enkel beschikbaar in het Frans)

Tijdens deze workshop ontdekken leerlingen uit de 3de graad van het secundair onderwijs enkele illustere personages die rondspoken in het museum. Dankzij facsimile's van archieven die in het museum worden bewaard, onderzoeken ze de loopbaan van hun karakter, ontdekken ze delen van de Belgische geschiedenis, en onthullen enkele geheimen...Is hun onderzoek voltooid, dan stellen ze het leven van hun illustere vreemdeling voor in een korte sketch.

Duur: 2 uur

Publiek: vanaf 16 jaar (maximaal één groep per tijdslot)

terreur en genocide
Gevaarlijke propaganda (enkel beschikbaar in het Frans)

Aan de hand van de collecties van de permanente tentoonstelling 'Oorlog, Bezetting, Bevrijding' maakt de workshop tieners bewust van de media en mechanismen die door propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Naarmate de workshop vordert, begrijpen de tieners hoe propaganda mensen overtuigt, manipuleert en aanzet tot extreme daden. Ook het internationale aspect van de propaganda komt aan bod. Deze workshop kan dienen als startpunt voor reflectie in de klas over actuele propaganda en de gevaren ervan.

Duur: 1u30

Publiek: vanaf 16 jaar (maximaal één groep per tijdslot)